На ново парково пространство се радват жителите на пернишкия квартал "Ралица“. Парковата зона е изградена в карето между улиците “Черковна", “Градище" и “Дъга", в близост до най-стария православен храм в града "Св. Вмчк. Георги“, съобщиха от общината.

Две комбинирани детски съоръжения за игра на деца до 3 и до 12 години допълват зоната. Детската площадка е проектирана със специално внимание към безопасността и удобството на децата и техните семейства. Изградени са алеи, поставени са осветление, огради, пейки, беседки, монтирано е видеонаблюдение, обновени са и съществуващите спортни съоръжения.

Новото място за игри и отдих бе открито в навечерието на Международния ден на детето – първи юни. "Вярваме, че играта е основен елемент от детството и чрез нея децата могат да развият своите умения, креативност и социални връзки", сподели зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев при откриването на площадката.

Детската площадка и заобикалящото я парково пространство са изградени по Проект BGLD-3.002-0010" Интегрирани мерки за подобрено включване на хората, живеещи в маргинализирани общности“ на Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи" финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМЕИП) 2014-2021 г.

"Постарахме се да създадем място, което ще вдъхнови децата да изразяват своето въображение и да се наслаждават на активната игра на открито“, каза ръководителят на проекта Вергиния Иванова.