Знаете ли какво е "тиражирано изкуство" и къде в Пловдив можете да намерите този тип творби?

Оказва се, че една страхотна галерия в квартал "Капана" предоставя възможността да се запознаете отблизо с творби на известни автори като Салвадор Дали, Кристо, Жан Кало и други. 

Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с един от собствениците на галерията Генади Иванов.

"Започнахме начинанието с моя приятел, който има галерия от 20 години в Германия. Избрахме си Пловдив просто живеем тук и го обичаме."

Той ни разясни какво е тиражирано изкуство и запознати ли са хората с него. 

"Хората не знаят за този тип изкуство. Не могат да допуснат, че това са истински творби на Дали или на Кристо. Искам да им обясня, че това е оригинално изкуство, дори подписано от самия автор. Една и съща картина могат да я притежават 100 човека, защото просто има 100 отпечатъка от нея. С прости думи казано, това е нещо, което е създадено от автора и има повече от един екземпляр. 

Детето на моя партньор е първи клас в Германия и от тогава им обясняват какво е графика, какво е отпечатък. В децата се създава отношение и от ранна детска възраст знаят за този процес и за тях е нормално."

Според него тиражираната графика или литография е достъпния начин човек да притежава световноизвестен автор.

Иванов бе категоричен, че при него липсват високи суми за една творба.

"Цената е относително нещо. В нашата галерия цените варират от 1000 лева до 20 000 лева. Тя се определя от техниката, от тиража на работата. Имаме автентични творби на Салвадор Дали между 2 хиляди до 7 хиляди лева. Тези неща имат стойност в цял свят, дори са с цел инвестиция. След 5 години стойността им няма да се понижи, напротив те винаги стават по-скъпи." 

От разговора с него разбрахме, че повечето хора търсят творбите на българина Кристо.

"Много хора не го разбират. Въпрос на лично усещане е, защото все пак е изкуство. Човекът, който го купува трябва, да му харесва. Инвестиция е, но трябва като го сложиш вкъщи, да му се радваш и да му се възхищаваш."

Иванов допълни, че популяризирането на изобразителното изкуство в България е трудна кауза. 

"Трудна кауза е да накараш някой да промени възгледите си. Не бих се наел. Забелязва се една вълна от азиатците, които много се вълнуват от изкуство. Надявам се някога и в България да се случи такова неща."

Целият разговор със собственика на галерията можете да гледате долу във видеото.