Старши комисар Васил Костадинов е назначен за директор на ОДМВР – Пловдив. На ръководната длъжност той встъпва със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, а вчера официално бе представен пред началниците на структурните подразделения на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

До заемането на новия си пост старши комисар Васил Костадинов бе заместник-директор на ОДМВР – Пловдив, а предшественикът му Димитър Балев преминава по собствено желание на друга позиция.

По време на кратката церемония от името на министъра на вътрешните работи и от свое име главният секретар даде висока оценка за професионализма на Димитър Балев и му благодари за високите резултати, постигнати под негово ръководство от дирекцията. В изказването си главен комисар Тодоров изтъкна, че част от успехите са постигнати и в резултат на добрата екипност и разбирателство между досегашния директор и неговия заместник и подчерта, че очаква и занапред да има такава приемственост.  

От своя страна Димитър Балев изрази личното си удовлетворение от постигнатите първоначално поставени цели и признателност за съвместната работа към всички свои колеги. В обръщението си той благодари и за оказаната подкрепа от страна на професионалното и политическо ръководство на МВР и заяви готовност и занапред да бъде в полза на дирекцията.

Старши комисар Васил Костадинов заяви, че ще продължи да работи за утвърждаване на водещата роля на пловдивската дирекция и тенденцията за намаляване на корупционните прояви. Той бе категоричен, че и при заемане на настоящата ръководна длъжност няма да изневери на основните принципи, които е отстоявал през целия си професионален стаж в МВР – спазване на върховенството и правото на закона, лоялност към държавата и системата на МВР, почтеност в работата, колегите и гражданите.

За повишаване на резултатите от работата и доверието към полицията сред обществото той очерта и някои от основните изисквания към всички служители, независимо от йерархичното ниво, на което са  - лична инициатива, професионална компетентност и подготовка, спазване на дисциплината, проява на отговорност при изпълнение на ежедневната служебна дейност, етично поведение, включително и в извън работно време.

"В заключение ще благодаря на човека и съмишленик – Димитър Балев, който затвърди в мен усещането, че думите "дълг“, "достойнство“, "честност“ и "доброта“ не са празни понятия“, каза в своето емоционално обръщение старши комисар Костадинов. В знак на признателност той връчи плакет на своя предшественик, пожелавайки му успехи на новата длъжност.

Васил Костадинов е роден през 1972 г. в Пловдив. Завършил  е специалност "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“ във ВИПОНД и специалност "Право“ във Великотърновския университет. За 28-годишния си стаж в системата на МВР той е заемал последователно различни изпълнителски и ръководни позиции в подразделения на дирекцията в областния град. 

През 2010 г. е бил началник на Полицейски участък Садово при РУ – Асеновград, три години по-късно оглавява РУ – Раковски, а през 2015 година застава начело и на РУ – Първомай. От месец юни 2021 година временно е преназначен на длъжността началник на Шесто РУ – Пловдив, а през септември същата година става заместник директор на ОДМВР – Пловдив.

Награждаван е многократно за постигнати високи резултати, като сред отличията има връчен и Почетен знак на МВР III степен.