Новият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов отмени обществената поръчка на предшественика си инж. Венцислав Ангелов за определяне на изпълнител за поддържането и ремонтните дейности на републиканските пътища на територията на Пловдивска област, предаде репортер на "Фокус".

Като причина се изтъква, че аргументът относно класирания на първо място и избран за изпълнител участник е недостатъчно обоснован и в по-голямата си част преповтарят методиката за оценка.

"Бланкетният характер на мотивите не позволява въз основа само на тях да се извърши преценка за законосъобразността на всички действия, предхождащи извършеното класиране и избор на изпълнител. В чл. 106, ал. 3 от ЗОП е предвиден 10-дневен срок от получаване на доклада от комисията, в който Възложителят, след като се запознае с обективираните в него действия и приложени материали, да го утвърди или върне на комисията с писмени указания. 

Целта на посочената разпоредба е да даде възможност на възложителя да формира обосновано решение за приключване на процедурата, както и да установи дали не е допуснато нарушение в работата на комисията, което може да бъде отстранено без това да налага прекратяване на процедурата. Тази възможност не е приложена по отношение посочената по-горе процедура, което създава несигурност за гарантирането на законосъобразността на посоченото решение" - се изтъква в мотивите за спирането на поръчката. 

Шефът на АПИ разпореди да се възобнови работата на комисията за ново провеждане на процедурата. Решението може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. 

Припомняме, че в началото на юни комисията избра "Европейски пътища" АД за изпълнител на ремонтите и поддръжката на пътищата в Пловдивска област. Цената на поръчката бе с максимална стойност 131 348 700 лева без ДДС. 

Договорът с избраната фирма е подписан от бившия шеф на АПИ инж. Венцислав Ангелов в последния му работен ден в агенцията на 7 юни. На следващия ден начело на АПИ застава инж. Ясен Йорданов.