Една страховита легенда за вградена в мост над река Струма майка-кърмачка, която нощем плаче, битува в кюстендилското село Невестино, предаде репортер на "Фокус“. Местните хора разказват преданието, че нейната сянка бил вградена в Кадин, или невестин мост, изграден през далечната 1470 година. Срещу моста е и скулптурата на вградената в моста Струма невеста.

От векове се предава тази легенда, а съвсем наскоро историята за изграждането на дългия около 100 метра мост край Невестино беше вплетена в новите технологии.

Възпитаникът на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев“ – Кюстендил Николай Банчев беше класиран на първо място в областния кръг на национално състезание по информационни технологии и програмиране IT Знайко+.

В своя проект, оценен с 1000 от възможни 1000 точки, деветокласникът разказва страшната история за строежа на Кадин мост. Това е пети епизод от серия кратки анимирани филмчета, посветени на историята и забележителностите на град Кюстендил.

В настоящия епизод героите се намират в село Невестино, разположено на двата бряга на река Струма, и само на 13 км от Кюстендил. Средновековният Кадин мост свързва двете части на селото. За строежа му са запазени както исторически свидетелства, така и няколко легенди. Във филмчето се разказва за мистериите около градежа на моста.

Вижте анимирания филм, прикачен към текста.

Венцеслав ИЛЧЕВ