Новите пет електроавтобуси тръгват по линии 1 и 4 в Хасково от днес. В първия работен ден, на 1 първи август, пътниците ще пътуват безплатно.

Това съобщи кметът на община Хасково Станислав Дечев по време на финалната пресконференция относно приключване изпълнението на проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в гр. Хасково, чрез доставка и експлоатация на електрически автобуси за нуждите на обществения транспорт“. На събитието на Тролейбусно депо Хасково бяха отчетени резултатите от изпълнението на проекта и бе даден символичен старт на експлоатацията на придобитите активи в резултат от изпълнението на проекта. "Радвам се, че днес финализираме един проект, който на пръв поглед изглежда лесен, но в течение на времето се превърна в един от най-сложните, които изпълняваме. Този проект беше започнат от предшественика ми, сега го завършваме и затова държа да благодаря преди всичко на екипа, който работи по проекта през цялото това време, за да се реализира тази идея по най-добрия начин. Пожелавам успешна и безаварийна експлоатация на електроавтобусите от "Тролейбусен транспорт“ и нека всички хасковлии да ги ползват със здраве“, каза кметът на община Хасково Станислав Дечев.

Административният договор за финансиране на проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в гр. Хасково, чрез доставка и експлоатация на електрически автобуси за нуждите на обществения транспорт“ е подписан на 13.12.2019 година. Периодът на изпълнение на договора е 38 месеца. Дата на стартиране на изпълнението е 30.12.2019 година. Обща стойност на бюджета е 5 994 800,00 лева от които 5 000 000 безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020, Приоритетна ос: Подобряване качеството на атмосферния въздух. ДДС е недопустим разход, затова 994 800 лева са собствен принос на община Хасково.