Всички нови 12-метрови автобуси по линиите на градския транспорт в Пловдив са вече в движение, съобщиха от общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта" в отговор на запитване на "Фокус".

Новите возила са закупени от превозвача Петко Ангелов, като идеята е приоритетно да се обслужват линии, по които пътуват ученици. Те са със 105 седящи и правостоящи места, оборудвани са с рампи и с места за хора с увреждания. 

Пет от автобусите изпълняват редовни маршрутни разписания по линии с номера 4 и 9, а по необходимост и в зависимост от пътникопотока се включват и по-други линии. На другите 10 многоместни автобуса в момента се оформят документите, за да се включат в масовия градски транспорт.

Освен превозвача Петко Ангелов, 12-метрови автобуси закупуват и други превозвачи, макар и да не са задължени по все още действащите стари договори. Всички така наречени "щъркели" предстои да бъдат сменени от моделни и удобни за пътниците автобуси, допълват от "Организация и контрол на транспорта".