Конкурси за избор на управители на две общински дружества в старата столица текат в момента. Местната администрация във Велико Търново търси нови директори за Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман“ и Центъра за психично здраве, предаде кореспондент на "Фокус“. Изискванията към кандидатите и за двете вакантни места са да притежават образователно-квалификационна степен "магистър“ по медицина, както и квалификация по здравен мениджмънт или да са завършили магистратура по икономика и управление. Освен това трябва да имат и минимум пет години професионален опит.

За участие в конкурса е необходимо предоставянето на концепция за развитието на съответното лечебно заведение. Представените програми трябва да са разработени максимално ясно и конкретно, да са обвързани с визията, целите и предмета на дейност на общинското дружество. Концепцията трябва да е с дългосрочна визия и 3- и 5-годишен хоризонт на управление, в зависимост от срока на договора.

Самият подбор ще протече на два етапа. Първият включва избор на кандидатите по документи, а вторият е разделен на две части, като първата е представянето на концепцията. Писмените материали се оценяват в десетдневен срок след получаването им от комисия като кандидатите, получили минимална оценка на концепцията 4.00, се допускат до втората част, която е интервю. Последното решение е на ОбС – Велико Търново, като съветниците трябва да дадат съгласието си за назначаване на новите управители, избрани от комисията.

Крайният срок за подаване на документи за Центъра за психично здраве е 9 януари, а за Специализирана белодробна болница – 16 януари.

Луиза ТРАНЧЕВА