Нови съдебни заседатели положиха клетва в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. С този акт, те встъпиха в длъжност в мандат 2022 – 2026 година. От одобрените 27 съдебни заседатели се явиха 27, които подписаха клетвен лист.

Общото събрание се председателства от административният  ръководител, председател на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова. Тя разясни на съдебните заседатели изискванията на закона за участието им в съдебно заседание, както статута, правата и задължения им. Обучението на съдебните заседатели се проведе със съдействието на Националния институт на правосъдието.

"Вашата роля е от изключително значение при провеждането на съдебния процес, защото представя житейската неформална гледна точка за случващото се в съдебната зала. Вие сте част от съдебния състав, представлявате хората и сте изразител на обществения интерес. Не се съмнявам, че участието Ви в наказателния процес също ще доведе до промяна и на вашето отношение към работата на съдебната система като цяло“, заяви пред съдебните заседатели председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова.