Нови работни места ще могат да се разкрият за хората с увреждания през 2023 година, съобщиха от пресцентъра на ОИЦ-Видин. Целта на процедура "Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“, която съгласно ИГРП на Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 ще се отвори през месец юни, е осигуряване на нови работни места и устойчива заетост на лица в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работни места за хора с увреждания.

Със 100 милиона лева ще се финансират проектите на работодатели за наемане на лица в неравностойно положение, включително и тези, които ще извършват своите работни задължения в условия на надомна работа – до 12 месеца, и за лица с трайни увреждания – до 24 месеца; Подкрепа на работното място чрез ментор, съгласно индивидуалните нужди на новонаетите лица от целевата група за период до 6 месеца; Осигуряване на транспорт от и до работното място, в случай че лицето работи в населено място различно от местоживеенето му; Адаптиране на работното място за лица с трайни увреждания – СМР, оборудване и обзавеждане.

Финансирането на одобрените проектни предложения по процедурата ще е 100 % безвъзмездно, като стойността на проектите трябва е в границите между 50 000 и 391 166 лева.

Друга процедура в подкрепа на хората с увреждания, която се очаква да се отвори през септември 2023 година, е "Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“. Отново, с цялостно безвъзмездно финансиране, широк кръг от потенциални бенефициенти: общини/общински предприятия, НПО, работодатели, субекти на социалната и солидарна икономика - кооперации, юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и социални предприятия, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, ще могат да развият социалните предприятия чрез създаването на устойчиви работни места за групите в неравностойно положение.

Сред дейностите, които ще получат подкрепа, за да се създадат устойчиви работни места в социалните предприятия, са субсидии за нови работни места до 12 месеца за лица от уязвимите групи и 24 месеца за хора с трайни увреждания; обучения; осигуряване на ментор; оборудване и обзавеждане на новите работни места; ремонтни дейности. И по тази процедура, проектите могат да получат финансиране в границите между 50 000 и 391 166 лева.

Екипът на Областен информационен център-Видин работи с уязвимите групи още от началото на дейността си. Първата информационна среща на центъра, на 18 април 2012 година, е за

представяне на процедура "Съпричастност“ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013. В нея се включиха представители на Фондация "Подкрепа за реализация", Сдружение "НИКЕ", областното ръководство на Съюза на инвалидите в България, Областния съвет на Българския червен кръст, териториалната структура на Съюза на слепите в България, Сдружение "Достоен живот", Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения и Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения.

И занапред, екипът на ОИЦ-Видин активно ще съдейства на хората с увреждания и популяризира процедурите, насочени към тях, както и ще представя всички възможности за европейско финансиране, релевантни на интереса на бенефециентите и обществените потребности в област Видин.