Общински съвет гласува промени в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища в Пловдив. Това съобщиха от общинската администрация в града под тепетата.

Според първата от двете промени в случай на промяна на адреса, при която последният адрес и предходният са в района на едно и също училище, ще се взема под внимание регистрацията на предходния адрес при определяне на уседналостта. Досега всяка промяна на адреса се отчиташе и точките се определяха въз основа само на последния адрес.

В предвидените допълнения е заложен и нов критерий, чрез който се дава, макар и малко, предимство за децата, които са се обучавали в група за предучилищно образование, работеща по метода на Мария Монтесори. Този критерий ще се ползва при кандидатстване само за училищата, в които има паралелки, обучаващи се по този метод.

Към момента това са училищата СУ "Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ "Екзарх Антим I“, СУ "К. Величков“ и СУ "Св. Седмочисленици“. При кандидатстване за прием в тези училища децата, които завършват групи за предучилищно образование в детските градини, внедрили метода Монтесори, се предлага да имат допълнителни 2 точки.

Целта е осигуряване на приемственост между училищата и детските градини и децата, чиито родители са избрали да се обучават по Монтесори педагогиката, да имат възможност да продължат образованието си по този метод.