Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Стойчо Асенов, на 20 г., и К.Д., на 41 г.  

Стойчо Асенов е предаден на съд за това, че на 19.06.2023 г. в с. Болярци, общ. Садово, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил Георги Асенов, на 38 г., и е направил опит умишлено да умъртви Р.С., на 21 г., като опитът за последния е останал недовършен по независещи от волята му причини и деянието е извършено с особена жестокост - престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.3 и т.6, пр.3, вр. чл.115, вр. чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс.

К.Д. е предаден на съд за това, че на 19.06.2023 г. в с. Болярци, общ. Садово, обл. Пловдив, е причинил на Р.С., на 21 г., средна телесна повреда, представляваща нараняване по черепната кухина - престъпление по чл. 129, ал.2, вр. ал.1  от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че Стойчо Асенов живеел на съпружески начала с жена, с която имали две деца. През декември 2022 г. те се разделили. Жената отишла да живее при друг мъж в Болярци. По тази причина Асенов искал да упражнява родителските права върху двете деца, но майката отказала да подпише документите. Това предизвикало напрежение между фамилиите на Асенов и близките на новото семейство на жената.

На 19 юни 2023 г. между представителите на двата рода и техни съседи по този повод възникнал конфликт, който се изразявал в размяна на обиди, удари с твърди предмети и други. Вечерта напрежението ескалирало пред дома на Стойчо Асенов. Установено е, че при скандала той пробол с нож няколко пъти по тялото Георги Асенов, който починал от раните си, както и нанесъл прободна рана на пострадалия Р.С. Последният бил ударен и с метален прът по главата от обвиняемия К.Д., съсед на Стойчо Асенов.

Р.С. е бил откаран в болница и настанен за лечение. И двамата пострадали са роднини на мъжа, с когото живеела майката на децата на Стойчо Асенов.

Обвиняемият Стойчо Асенов е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража“. Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.