Районна прокуратура Пловдив внесе обвинителен акт спрямо С.Е., на 61 г. Той е предаден на съд за това, че в периода от началото на септември 2020 г. до началото на юни 2021 г., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у З.Ш., чуждестранна студентка, шведска гражданка от иракски произход, на 25 г., с което ѝ причинил имотна вреда в размер на 9500 евро с левова равностойност 18 580 лева  – престъпление по чл.209  ал.1 от Наказателния кодекс.

С.Е. е предаден на съд и за това, че на 07.09.2021 г. в Пловдив съзнателно се е ползвал от неистински частен документ – заявление, на което е придаден вид, че е подписан от друго лице – престъпление по чл. 316 вр. чл. 309 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че С.Е. обещавал на пострадалата да й съдейства за прехвърляне на брат й, който бил студент в Медицинския университет в Плевен, в Медицинския университет в Пловдив, където учела тя. Жената открила С.Е. чрез посредник в група в мобилно приложение.

За извършване на услугата на няколко пъти пострадалата му превела общо 9500 евро с горепосочената левова равностойност. С.Е. настоявал парите да бъдат предоставени от пострадалата в брой, но тя ги превела по банкова сметка на негов близък.

След това С.Е. престанал да вдига мобилния си телефон и не предприел никакви действия по прехвърлянето на брат й в МУ – Пловдив. Той загубил студентски права. За да бъде убедителен, С.Е. се срещнал с пострадалата и показал заявление за записване и неистинска студентска книжка на името на брат й, като поискал пари за семестриални такси.

Жената отказала да ги даде, но той я убедил, че ако не го направи, "някой друг ще заеме мястото на брат й“. Въпреки искането й да преведе парите в сметка на университета, С.Е. настоявал това да стане в негова банкова сметка, а той щял да ги прехвърли, което не се е случило.

С.Е. е с взета мярка за неотклонение "гаранция“ в размер на 5000 лева. Той е възстановил 17 640 лева на пострадалата. Предстои Районен съд–Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.