Подписан е административен договор за изпълнение на проект  "С танц и песен - за съхранено наследство" на Образцово народно читалище "Просвета-1908" гр. Златоград, в размер на 17 486.40 лв. Това съобщиха от културната институция. Безвъзмездната финансова помощ е 100% и е по процедура на МИГ - Мярка 7.5.1 "Инвестиции за отдих и туристическа инфраструктура и съхраняване на нематериалното културно и природно наследство на територията на МИГ Кирково - Златоград", финансирана по ПРСР.

Чрез изпълнение на проекта ще се осигурят мъжки, дамски и детски носии, предназначени за четирите самодейни читалищни състави, с които ще имат възможност за съвместните им изяви като ансамбъл, както и за участия като отделни състави в тематични празнични прояви други културни събития на местно и национално ниво.

Под надслов "Ритмите на Родопите" съставите към Читалището ще осъществят със свое участие музикално танцова програма в три празнични прояви в Златоград (Тодоровден, Дельови празници или др.) и Кирково (Празник на плодородието);

Чрез "Багрите на Родопите"  ще бъдат организирани еко-акции за почистване на 2 еко-пътеки "Алея на Здравето" и "Света Екатерина" с хоро на ГКПП Златоград.

Изпълнението на проекта ще стимулира местната култура, традиции и идентичност, ще предостави нови възможности за изява и представяне на автентично песенно творчество и танцово изкуство от самодейните състави, приобщаване на младите хора към дейности за популяризиране на културните традиции и насърчаване на екологичната култура в региона.