В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Кюстендил се случи традиционно дарение на книги за Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“, предаде репортер на "Фокус“. Събитието беше под надслов "Дарители и Дарителство Ретроспекция 13“ и се състоя в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

Тук бяха дарителят Бойко Недялков, собственикът на издателство “Захарий Стоянов" Иван Гранитски, кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, зам.-кметът инж. Росица Плачкова, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ Емануела Дюлгерска, директорът на галерията Валентин Господинов, директорът на музея в града Валентин Дебочички и други гости.

Едни от най-значимите заглавия бяха представени от директора на издателството Иван Гранитски в присъствието на техните автори. На срещата присъстваха акад. Васил Сгурев, акад. Георги Марков, акад. Стоян Райчевски проф. Ивайло Мирчев, проф. Иван Маразов и Марта Левчева.

 "За мен е удоволствие да присъствам на това събитие, което има особена важност. Вашата мисия е изключително важна в днешните времена. Това популяризира и четенето“, каза инж. Атанасов.

"Това е поредният път, в който правим дарение на библиотеката. Знаете колко е важно четенето. То е нещо, без което не може да се формира новото поколение“, каза дарителят Бойко Недялков.

"Понякога си мисля, че 24 май няма да се случи, ако преди това не се случва това дарителско събитие. За първи път тази дарителска ситуация се случи през 2013 година. Изключително много благодарим за дарението“, каза директорът на Регионалната библиотека София Пейчева.

В рамките на събитието своите мисли споделиха и присъстващите творци.