Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов отговаря на въпроси, поставени от жителите, предаде репортер на "Фокус“. Единият от въпросите касаеше използването на горещата минерална вода и развитието на туризма в региона. Кметът посочи, че през 2007 година легловата база в Кюстендил е била 355 легла, а в момента е 1631 легла. Годишно се реализират над 120 000 нощувки. Само за последния месец са издадени две нови разрешения за строеж. Едното е за полуподземна пристройка за басейн за рехабилитация към един от големите хотели в града. Другото разрешение е за вилно селище в Осоговска планина. Планира се изграждането на 18 бунгала. "Общата разгъната застроена площ, която трябва да се реализира на терен от близо 7 декара, е 2 182 кв. метра. Ново вилно селище, което минимум ще бъде с нови 72 легла“, каза кметът Петър Паунов.

Той допълни, че е решен въпросът с предложението да се пусне допълнителна градска линия за квартал "Върташево“. "От превозвача уточниха, че от там минават девет курса от село Грамаждано и четири курса от село Гюешево. Превозвачът е категоричен, че всички пътуващи от село Върташево ще бъдат таксувани на 1.00 лв., каквато е цената за градските автобуси, вместо на 1.30 лева“, заяви Паунов.

Кметът на Кюстендил предостави и статистика относно обществения транспорт. До края на месец август средно 300 пътници са ползвали ежедневно двете автобусни линии. От стартирането на учебната година между 500 – 520 човека използват градските автобусните линии. Като в сутрешните курсове се пуска втори автобус, който върви пред основния автобус, за да може да поеме между 60 и 90 човека в сутрешното натоварване в определени участъци на линията, която обхваща най- вече учениците и работещите.

"Договорът на превозвача е за три години и обсъждаме увеличаването на курсовете, за още по- добро обслужвате, тъй като това облекчава изключително трафика и в централната градска част и около училищата, разбира се гарантира безопасността на нас и на нашите деца.“, коментира Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ