Кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кметът по строителство Пламен Райчев направиха инспекция на Дейност 2 от "Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1" – Реконструкция, модернизация и доизграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Пловдив. Те посетиха изграждащата се пречиствателна станция в землището на село Ягодово, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Инж. Павел Павлов разказа, че на тази пречиствателна станция ще се произвежда биогаз, като вече са доставени уникални съоръжения, някои от които са първите в България.

"Производството на биогаз става след анаеробно измиване на утайките, които се получават на тази пречиствателна станция в съоръжения, наречени метан танкове“, разказа инж. Павлов.  

"Биагазът, който се произвежда. е аналог на метана, който се движи по тръбите и се нарича природен газ. Разликата е, че природният газ има 9.04 киловата, 94% метан, а биогазът има 6.04 киловата, или  64% метан. Това е голямата разлика. Не всяка машина е годна да работи с единия и другия газ. Тук са доставени вече и монтирани газгенератори, които работят на биогаз и произвеждат електроенергия, задоволяваща 50% от нуждите на пречиствателната станция в бъдеще при нормален експлоатационен режим. Това намалява и сметките на потребителите със също толкова – с около 50%.

Другото важно нещо е, че тук имаме и в другия края на процеса на утайките изключителна инсталация, която е първата в България и е монтирана тук. Тя още не е заработила. Ако днес произвеждаме 100 кубика утайка, след като мине през изсушителната инсталация ще останат 25 кубика, една четвърт. Те са с такава концентрация и състав, че директно могат да отидат и да бъдат изгорени във всеки ТЕЦ за твърдо гориво. Тоест, след тази инсталация повече няма да има остатъчен продукт. Остава само пепелта на ТЕЦ-а. Всичко отива за гориво. Това също намалява и експлоатационните разходи. защото е по-суха и обемът е по-малък“, добави инж. Павлов.

Гледайте повече във видеото!