Четирите музейни експозиции обединяват усилия, за да предложат на бургазлии и гостите на града разнообразие, атрактивност и увлекателност при представяне на историята, археологията, природата и етнографията на Бургаския край. Възможност за придобиване на нови знания и умения на ученици и студенти и не на последно място – преживяването на забавни и приятни часове, предоставят новите увлекателни беседи на РИМ-Бургас. Те ще бъдат представяни от музейните екскурзоводи и специалисти, готови да споделят знанията си с всеки, интересуващ се от най-разнообразни области от историята, археологията, природата и етнографията, съобщиха от Общината. Беседите са разработени, за да се даде възможност на посетителите да научат интересни сведения за представените артефакти и различните геологически и исторически епохи.

Идеята е чрез тези специализирани и тематични беседи музеят да стигне до подрастващите, а те да посетят музейните експозиции и да научат много повече за богатото културно, историческо и природно наследство на нашия край. Всички учители от бургаските училища могат да изберат тематична беседа в една от експозициите и да я заявят предварително на телефоните на музейните обекти. 

Сред новите беседи са: "Освобождението на Бургас от Османско владичество“, "Пътят до 3 март 1878 г.“, "Априлското въстание през 1876 г.“; "Геологията на Бургас и региона“, "Флората на Странджа планина“, "Дивите животни на Югоизточна България“; "Васильовден и сурваки“, "Богоявленски празници“, "Кукеровден и Сирни заговезни – смисъла на кукерските игри“.