Нови четири сметосъбиращи камиона вече са на разположение за работата на Общинското предприятие "Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ в Казанлък. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Стара Загора от местната администрация. Една от тях е с възможност за измиване на контейнерите за смет, като към момента това е единствената от този клас в българските общини. Машините допълват започналото обновяване на техника в Предприятието по чистота.

В края на юли месец тази година Община Казанлък закупи мултифункционален камион ФОРД 1833 със самосвална уредба за нуждите на Общинското предприятие. Машината почиства, измива и полива изцяло по електронен път. Товарният автомобил е снабден със самосвална настройка, с приспособление за зимно почистване и система за измиване на улиците с воден резервоар с вместимост 6 тона. Камионът бе използван активно при гасенето на големия пожар на Тюлбето, пламнал на 17-и август 2022 г. Той разполага с ергономично оборудване за зимно почистване, нови гребло и песъкоразпръсквачка - с два пъти по-голям обем от досегашните. Новата технология спестява в значителна степен зареждането с пясък и сол. Греблото е универсално, с бърз монтаж и демонтаж, с автоматична защита при удар.

В края на юни Община Казанлък закупи две нови мотометачни машини - последно поколение, с които вече оперира на терен Общинското предприятие "Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ в Казанлък. Машините са мултифункционални, много мобилни, изключително подходящи за градска среда, дори и за по-тесни улици и тротоари, както и паркове и градини, харчат два пъти по-малко гориво и осигуряват многократно по-добро улично почистване.

Осъвременяването на техниката на Общинското предприятие продължава. До две седмици се очаква да пристигне втори самосвал с цистерна за вода и два малки самосвала, които ще бъдат на разположение на направления "Строителство“ и "Озеленяване“. Самосвалът е с параметрите на ФОРД 1833, с функция за ръчно измиване на улици.

В началото на есенния сезон ще пристигнат два нови сметосъбирача, с по-малки габарити, за да могат да обслужват тесните улички в централна градска част.

За каледнарната 2022 г. Община Казанлък е заделила от Такса "Битови отпадъци“ 1 972 300 лв. за съдове за смет и 11 камиона - сметопочистваща техника (което представлява 37,2 на сто от Плана за Такса "Битови отпадъци“): еднофамилни кофи, контейнери тип "ракла“, 4-кубикови контейнери. Два мобилни контейнера за разделно събиране до седмица ще бъдат позиционирани в двата най-големи квартала в града – "Васил Левски“ и "Изток“.

Рени АТАНАСОВА