Общинският съвет на Пловдив ще актуализира цените на картите за градския транспорт за преференциално пътуване, разбра "Фокус". В дневния ред на сесията е включено предложение, което е в съответствие с решението на Министерски съвет за по-ниски цени до края на 2023 г.

Съгласно сключените договори за обществени превоз на пътници, приходите от продажбата на преференциални карти се разпределят между самите превозвачи, които участват в консорциум за предоставяне на услугата обществен превоз.

Така според текста на предложението месечната карта за всички линии автобуси за студенти и ученици ще бъде на цена от 14 лева, а не както досега 16 лв. Актуализацията важи и за картите аз имащите право пенсионери, хора с над 50 % увреждания и майки с деца до 3 години. Те ще заплащат 15 лв. Съответно тримесечните карти стават 42 лв. и 45 лв, 6-месечните съответно 84 лв. и 90 лв. 9-месечните: 162 лева и 135 лева и годишните - 168 лева и 180 лева.

След решение на общинските съветници намалението на преференциалните карти за градския транспорт трябва да влезе в сила от 1 април до края на календарната 2023 г.