Започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу подвариант на COVID-19 ХВВ 1,5 Омикрон. Oт Регионалната здравна инспекция в старата столица припомнят, че препаратът се препоръчва за хора на и над 60 години; за хронично болни лица /страдащи от диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и други; за имунокомпрометирани лица /например хора с HIV, трансплантации и други/; за бременни жени; за медицински персонал; за потребители и служители на социални институции, предаде кореспондент на "Фокус“.

"Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи“, допълват от РЗИ.

Имунизацията може да се направи без човекът да си е слагал друга ваксина, като за всички над 5 години дозата ще е една.

"Необходимо условие за прилагане на ваксината при ваксинирани хора е да са изминали поне 3 месеца от датата на последно поставена ваксина срещу COVID-19. При деца на възраст от 6 месеца до 4 години включително, които са без данни за завършен курс на първична ваксинация срещу COVID-19 или предишна инфекция със SARS-CoV-2, ваксината се прилага като първичен курс от 3 дози. Препоръчва се втората доза да се приложи 3 седмици след първата доза, последвана от трета доза, приложена най-малко 8 седмици след втората доза. При деца на възраст от 6 месеца до 4 години вкл. с анамнеза за завършен курс на първична ваксинация срещу COVID-19 или предишна инфекция със SARS-CoV-2 се прилага единична доза“, поясняват още специалистите.

Здравните власти препоръчват още прилагането на грипна ваксина, заедно с тази срещу коронавирус.

"Тя може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини“, посочват още от РЗИ.

Имунизациите ще правят във временния кабинет на улица "Никола Габровски“ 23 всеки вторник и петък между 9:00 и 12:30 часа. Необходимо е и предварително записване на телефон 0876/ 518 239 и от общопрактикуващите лекари.