Новата ваксина срещу COVID-19 Vaccine Valneva поставят вече и във Велико Търново. От началото на седмицата с препарата разполага и Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Всеки, който иска да се имунизира с него, може да го направи във временния пункт на РЗИ.

От РЗИ обясняват, че ваксината е създадена по традиционна технология – съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване. Тя се прилага за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни.

Експертите припомят още, че като бустерна доза ваксина срещу COVID-19 в страната се прилага ЕДИНСТВЕНО една от следните адаптирани иРНК ваксини (на Pfizer/BioNTech и Моderna): Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 или Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Бустер могат да си поставят всички лица на възраст на и над 12 години.

Допълнителна информация можете да получите на тел. 0876/ 518 239

Безплатно изследване за COVID-19 чрез бързи антигенни тестове се извършва в:

Регионална здравна инспекция – Велико Търново (ул. "Никола Габровски“ №23, ет. 5, стая 502) – всеки делничен ден от 9:00 до 11:00 часа;

МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов“ АД – гр. Велико Търново (ул. Ниш №1) – всеки делничен ден;

Във филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в градовете: Горна Оряховица, Свищов, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица.