Идейна концепция за развитие на Археологически и термален парк "Акве калиде – Бургаски минерални бани“ одобриха общинските съветници, предаде репортер на "Фокус". Идеята е мястото да се превърне в по-атрактивна дестинация, а за проучвателната дейност на историческите обекти да бъде създаден нов археологически кампус.

Новият план обединява трите зони, които съществуват на място, но до момента са се развивали самостоятелно – археологически парк, термален парк и лесопарк. В първата зона планираните дейности включват изграждане система за видеонаблюдение и създаване на туристически маршрут в и покрай античния и средновековен град, развиване на кътове за рекреация и търговска дейност на възлови точки по този маршрут и други.

Във втората зона се предвижда изграждането на термален СПА комплекс, разполагането на бунгала, както и създаването на учебен археологически лагер, заведение за обществено хранене, къмпинг за каравани, зона за енергоефективни решения.

Концепция за проектно решение на третата зона – лесопарка, включва алейна мрежа, решение за дървестната растителност, поставяне на нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули/вишки, детски площадки.

Новата концепция за развитие на мястото беше определена като "визионерска" от част от общинските съветници.

"Това е един дълъг маратон. Този проект е невъзможно да се реализира за един мандат. Всъщност с това първо искаме да провокираме частния бизнес да  инвестира в Минералните бани. Мога да кажа, че който се реши на това, няма да сгреши, защото инвестицията ще се възвърне много по-бързо, отколкото на други места. Освен това, ще развием мястото по отношение на археологията и образованието. Там ще идват представители на най-големите университети. Какво по-добро тези университети да си сътрудничат с българските? Също така, ще има школа по антична медицина, по антична астрономия и други. Целта е Общината да създаде условията, за да се привлекат частните капитали. Изгради ли се това, Минералните бани ще станат още по-привлекателна дестинация. Останалата територия – като барбекю зоната, парка, допълнително ще бъдат модернизирани. Там ще се създадат и кътове с образователна цел", посочи кметът Димитър Николов.  

Докладната записка беше приета с 48 гласа "за" и 1 – "въздържал се".