Създават нова туристическа атракция за гражданите и гостите на Пловдив по проект "Обживяване на недвижимото културно наследство на Античен театър чрез прилагане на иновативни и прогресивни технологии“, финансиран от Национален фонд "Култура“, съобщиха на пресконференция от ОИ "Старинен Пловдив“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Холограмни 3D мапинг и други аудио-визуални похвати ще разкажат, под формата на спектакъл, истории за функциите на Античния театър в три основни направления – театрални постановки, гладиаторски битки и култа към императора.

Проектът е финансиран с общо 64100 лева, от които 52170 лева са безвъзмездни от Фонда. Останалите са собствен принос, каза Елена Кантарева - директор на ОИ "Старинен Пловдив".

Бе представен и екипът, който ще работи по проекта в състав Таня Славова -  ръководител и Мая Мартинова - археолог.

Проектното предложение се фокусира върху помещението на сцената на театъра.

Предстои създаването на сценарий и разработване на 3D модели, контакти с фирма, която ще изработи 3D мапинга и закупуване на съответната техника за 3D холограмите.

Археологът Мая Мартинова разказа за функцията на помещението на театъра и за сценария, който е замислен.

През античността посоченото помещение е изпълнявало ролята на един отводняващ център, където се стичат водите от седалките. В средата му обаче е имало квадратен отвор и през различните мероприятия през Античността, от това помещение са излизали персонажите от така наречения "Свят на мъртвите", Действията от този свят са се развивали на три нива - Светът на мъртвите, Светът  на живите и Светът на боговете.

Гледайте повече във видеото.