Нова пречка се изправя пред реконструкцията на улица "Даме Груев". Собственикът на автосервиза на номер 25, намиращ се в отсечката от ул. "Тодор Александров" до бул. "Кукленско шосе", обжалва в Административния съд изземването на имота, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Съдът е отхвърлил искането на Стефан Ковачев за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на кмета, издадена на 12 октомври 2022 г. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд. Едновременно с това обаче за 16 ноември в пловдивския административен съд е насрочено друго дело, на което ще се обсъжда законосъобразността на заповедта.

Стефан Ковачев посочва в жалбата си, че в автосервиза работят две фирми. От общината заявяват, че имотът се владее без правно основание, защото отчуждителните процедури са приключени и обектът е общински. На собствениците е платено обезщетение от близо 30 000 лева, а след обжалване пред Районния съд, а после и пред Окръжния съд, оценката е завишена и допълнителната сума също е изплатена. 

Съдебните процедури не спират изпълнението на заповедта за изземване, а по самата улица "Даме Груев" могат да се извършват дейности, обясняват юристи.

Другата общинска къща ще бъде съборена, след като наемателите се изнесат.