Проектът на "Елит Проджектс Мениджмънт" представя поредица от концерти с участието на утвърдени и млади изпълнители, съобщават организаторите.

Първият за годината концерт е на 31 януари в Градската художествена галерия на Варна. Песенният цикъл на Шуберт “Зимен път" по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъде изпълнен премиерно за морската столица от баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова.

“Нова музикална сцена" се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура".

Варненската публика, която има високи критерии за оценка на симфоничната и камерна музика заради дългогодишния си контакт с високи образци по време на фестивалния сезон, сега получава възможност да се докосне до стойностни камерни събития и извън лятото. Това е замисълът на организаторите на “Нова музикална сцена" от агенция “Елит Проджектс Мениджмънт", които имат благородната амбиция да направят целогодишно общуването с камерното музикално изкуство.

Проектът включва 9 програми, представени в 16 концерта с фокус върху камерната вокална и инструментална музика. “Искаме да дадем духовна храна на меломаните в срещите с този тип музициране през цялата година – споделя директорът на агенцията Мария Кондова. – Освен във Варна концерти от “Нова музикална сцена" ще достигнат и до публиките в още пет български града с традиции в класическата музика – Русе, Стара Загора, Шумен, Добрич и Велико Търново.

За нас е много удовлетворяващо партньорството ни с три от най-големите музикални форуми в България – ММФ “Варненско лято", Международният фестивал “Мартенски музикални дни" и Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Приоритет за нас беше в афиша на почти всеки концерт да включим и българска творба. Българското музикално творчество е сред акцентите на нашата инициатива, сега ние продължаваме още по-активно в тази посока, като отново продуцираме създаването на ново произведение от български автор.

Така ще имаме удоволствието да направим световна премиера на Соната за тромпет и пиано на младия, но утвърден български композитор Мартин Георгиев, който е адмириран и като диригент в “Ковънт Гардън" в Лондон. За нас е много важно да предоставяме сцена на бъдещите големи звезди на България и затова успоредно с утвърдените имена ангажираме и млади успяващи артисти, вече оценени и у нас, и на европейския музикален подиум."

Проектът стартира през есента на миналата година с рецитала на талантливата цигуларката Йоанна Русева и младата френска звезда – пианиста Гийом Венсан през септември и с концерта на “UnTraditional Trio" – Христина Белева, гъдулка, Димитър Горчаков, пиано, Василена Серафимова, маримба, през октомври, гостували във Варна и Добрич.

Първото събитие от “Нова музикална сцена" за тази година е на 31 януари в Градската художествена галерия на Варна. Песенният цикъл на Шуберт “Зимен път" по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъде изпълнен премиерно за морската столица от признатия интерпретатор на вокална камерна музика баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова. 

https://www.facebook.com/events/831323467939779

През годината публиката ще бъдат представени концертни програми с участието на уважавания кларинетист Росен Идеалов, на варненеца Мирослав Петков, който е първи тромпет на престижния Симфоничен оркестър на Концертгебау, Амстердам, на две от най-изявените млади имена на българската клавирна школа – Виктория Василенко и Надежда Цанова, на виолончелиста Атанас Кръстев.

Ще посрещнем във Варна и цигуларката Лия Петрова, която прави впечатляваща кариера на европейския подуим. Ще гостува и струнен квартет “Фрош" – елитната камерна формация, която се е наложила като еталон за изпълнителско майсторство от висок клас.

С отношение към многобройните почитатели на джаза във Варна “Нова музикална сцена" представя за първи път в България албума “Фламенко трибют на Пат Матини" на Сантяго Лара квартет от Испания. Ще бъдат изпълнени оригинални аранжименти с елементи на автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз – китариста Пат Матини. На подиума ще излезе и звездата на съвременната фламенко сцена Мерседес Руиз. Ефектният музикално-танцов спектакъл ще бъде на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Спектакълът ще гостува във Велико Търново на 24 април.

Своеобразна кулминация на “Нова музикална сцена" е интердисциплинарния проект “Владигеров, Райнхард и театърът", който ще бъде представен в три концерта през октомври и ноември – на 3 октомври в рамките на ММФ “Варненско лято", на 5 октомври в Шумен, родния град на композитора, и на 27 ноември в Стара Загора в програмата на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в Дойчес театър – Берлин. Проектът е посветен на 150-годишнината от рождението на Райнхард и ще бъде придружен от изложба “Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции". Специална роля в този проект има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета" – Варна.

 Проектът има и образователен модул, който е добре приет от ученици от елитни средни училища. След успеха през октомври на майсторския клас на перкусионистката Василена Серафимова с ученици от специалността “Ударни инструменти" на НУИ “Добри Христов" във Варна, на 31 януари, ще последва среща с ученици от паралелки с усилено изучаване на немски език от ГПЧЕ “Йоан Екзарх" – Варна с Ивайло Джуров. Изпълнителят и преводач на песенния цикъл “Зимен път" ще говори пред тях за синтеза между поезия и музика в творчеството на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт и предизвикателствата, с които се сблъсква преводът на поезия.

Проектът “Нова музикална сцена" се реализира от "Елит Проджектс Мениджмънт" с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура" (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и с партньорството на Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров" – София, НУИ “Добри Христов" Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх" – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.bg.