Регионален исторически музей – Кюстендил ще представи нова етнографска изложба на тема "В света на митологията и демонологията", съобщиха за "Фокус“ от културния институт. Изложбата с автор асистент д-р Веска Спасова ще бъде открита от 17.30 часа в обновената зала "Стримон".

Чрез своите експонати и митологични персонажи тя разказва за страховития свят от "тъмната половина" на човешкия живот – демонологията, от който "надничат" странни, мистични създания на човешкото въображение като самодиви, змейове, хали, караконджули, таласъми, орисници, мамници, бродници и пр. Те са сложни, събирателни образи, гранични между сферата на профанното (ежедневното) и отвъдното с магична "сила" и въздействие. Днес те продължават да битуват в българския фолклор, където олицетворяването им е плашещо, нелицеприятно – с едно око, куци, сакати, космати, кривокраки, притежаващи и някои човешки качества.

Обновената зала "Стримон" в двора на музея е оборудвана с експозиционни тела в рамките на проекта на Регионален исторически музей – Кюстендил "Обновяване на експозиционни пространства за музейни изложби и развиване на музейно образование с иновативни технологии", финансиран от Министерство на културата в сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства с тема "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии".