Предстои въвеждането в експлоатация на нова детска градина 190 в кв. "Малинова долина" в София. Това заяви районният кмет Петко Горанов в личния си профил във Facebook. 

"Реализацията на проекта за изграждане на нова детска градина за 15 групи (369 деца) в кв. "Малинова долина" е пред своя край. Остават беглите довършителни работи. Трябва да вървим към административните процедури по въвеждане на обекта в експлоатация. След издаването на обекта, следва Дирекция "Образование“ в Столична община да назначи директор, да се формира педагогически съвет, да се избере име на новото детско заведение, номер вече има - той е, и да пристъпим към класиране и прием на деца. Текат усилени последни довършителни работи. Засадени са и дърветата. Те се поливат и се надяваме, че ще укрепнат, ще се разлистят и ще направят хубава корона, с която ще създадат така необходимото озеленяване в тази открита площ", добави още кметът на район "Студентски".

Положена е ударопоглъщащата настилка около площадките за игра. Съоръженията са с добро качество – производство са на българска русенска фирма. В момента тече сглобяването на мебелите – креватчета, гардероби и други, оборудвана е кухнята с най-модерно професионално оборудване. 

"Инсталирани и изпитани са хидравличните пътнически асансьори, кухненският асансьор, 2 бр. газови котели, 1 бр. резервен нафтов котел, 2 бр. бойлери по 1000 л., както и  солартермичните панели на покрива. Строителните дейности по изграждане на вътрешните паркинги, загражденията и басейнът са изпълнени. Работи се по озеленяването. Намираме се в един последен стадий по реализацията на този наистина сериозен проект. Детска градина за 15 групи в кв. "Малинова долина" с възложител на проекта СО-район "Студентски“. С това ще преборим дефицита от места в детските градини на района. Oстава да намерим и добри готвачи, любезни лелки, грижовни към децата и вкусноготвещи, за да можем всички да се радваме на тази детска градина, която да създава щастливо детство", написа още Петко Горанов.

Строежът на новия обект от образователната инфраструктура на територията на СО-район "Студентски“ започна на 14 април 2022 г., като се очакваше той да продължи в срок до 24 месеца от откриването на строителната площадка. Изпълнител на проекта е Булстрой груп ЕООД. Стойността на инвестицията е в размер на 8,7 млн. лв.

Цялостният проект за изграждане и обзавеждане на нова детска градина и прилежаща инфраструктура се реализира върху общински имот с площ от 9,2 дка, разположен до кръстовището на улиците "Едуард Генов" и "проф. Живко Сталев“ в кв. "Малинова долина". Новото детско заведение е с капацитет от 15 групи (369 деца) с възможност за разширение с още 1 група.