Нова дата за затварянето на Бетонния мост за демонтаж и изграждане на ново съоръжение на неговото място съобщи кметът Костадин Димитров. "Нашето настояване е да бъде затворен след 15 юни. Цялата ни нагласа и усилия е да имаме летен период, когато трафикът е малък" - обясни градоначалникът, предава Plovdiv24.bg.

Отсрочването няма да се отрази на приключването на цялостния проект на НКЖИ за модернизация на жп ареал Пловдив, който трябва да приключи до края на 2024 г. Според градската управа, ако демонтажът/монтажът се направят в средата на юни, строителите ще могат да извършат дейностите за 6 месеца. 

Заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов припомни, че община Пловдив е поставила към НКЖИ и изпълнителите три условия, които са от съществено значение за жителите на район "Южен". 

"Първото условие беше да се преразгледа проектът. Имаше забележки по него, никой нищо не беше правил 1 г. Сега е внесен с доклад за съответствие. До края на април имаме готовност да издадем разрешение за строеж. 

Второто условие - да има подписан договор между изпълнителя и НКЖИ, за да видим реално, че тези 6 месеца са заложени и съответно има неустойки, ако не се спази срокът.

Третото условие е едно споразумение, което е прието с решение на Общинския съвет през март 2023 г. за имотите на НКЖИ. Защото получаваме супер скъп обект - подлеза, но отиваме в имотите на НКЖИ. Това споразумение е факт от вчера след доста срещи. 

Освен имотите, касаещи пробива под гарата, има и други имоти. Например  изоставената глуха линия, като перспективата е да се изгради улица, която да обслужва разрастващите се квартали "Остромила" и "Беломорски". Отварям скоба – не можем да реализираме второто платно на "Ал. Стамболийски", защото е много скъпо и с тези пари ще изградим новата улица. НКЖИ ще ни предостави тези имоти" - обясни Пашов.

Кметът Костадин Димитров допълни, че администрацията работи максимално в посока планиране, за да има максимум улеснение на придвижването в Пловдив. С тази цел е решено Бетонният мост да се затвори по-късно, още повече че до 15 юни цялото "Кукленско шосе" трябва да е готово.