Нов строеж на калкан на ул. "Радецки“ 25 предизвика страхове у съседи и множество проверки на отговорни институции. Опасенията са, че големият дълбок изкоп за новата сграда може да предизвика пукнатини по зидовете, или да подкопае основите на съществуващите съседни къщи. Новото строителство е рисковано и са нужни укрепителни дейности, които в случая се спестяват от инвеститора, пишат в жалбите си съседите.

Собствениците на триетажната жилищна сграда на ул. "Радецки“ 27 са изпратили писмо до Община Пловдив, до РДНСК и район "Централен“, а също така до пловдивския Общински инспекторат и Районната прокуратура.

Plovdiv24.bg се свърза с районния кмет на "Централен“ Георги Стаменов, който ни каза, че проектът е съгласуван с община Пловдив. Районната администрация е изискала да се поставят обезопасителни пана.

"При трасиране на всеки строителен обект винаги двете сгради се обследват и се извършват укрепителни мероприятия и се налага допълнително укрепване. Ако има увреждане на съседен имот, строителят носи и наказателна и финансова отговорност. Той е длъжен да поеме разходите по увредите. Няма строител, който би искал да увреди умишлено“, каза Стаменов.  

Районният кмет каза още, че жалбите, които са подавани за конкретния строеж, са от една и съща жена, която е провокирала и проверката днес.

От РДНСК са информирали кмета на район "Централен“, че са дали предписания на строителя, на калканната страна, която трябва да бъда изградена, да се премахнат част от старите основи, които са от старата сграда и съответно да се изпълни стабилно укрепване. След това да си изпълняват обекта по начина, по който им е съгласуван.

На място са били няколко строителни инженери, които твърдят, че няма абсолютно никакви проблеми на този етап.

По искане на районата администрация на строежа са поставени оградни платни, за да не пострадат пешеходци.