След COVID кризата се възстановява конкурсът за общински стипендии за учениците на Кюстендил. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на "Фокус“. Конкурсът ще се проведе, за девети път, на 4 юли, като заявленията за участие се поддават от 10 юни до 30 юли.

Размерът на еднократната стипендията е между 50 и 500 лева.

Конкурсът ще се проведе в две възрастови групи. Първата е за учениците от 8 и 9 клас, а втората е за гимназистите от 10 и 11 клас.

Целта е да се проверят ценностните нагласи на младите хора и готовността им за включване в живота на общността. Тестът включва два допълващи се компонента: задача и отворен въпрос, върху които учениците трябва да напишат кратко есе.  Задачите изправят учениците пред етични дилеми, които нямат просто и еднозначно решение. Отворените въпроси са съобразени с възрастовите особености на децата и етапите в емоционалното им израстване и моралното им развитие.

Темата за по-малките ученици проверява капацитета им за преценка на непосредствената социална среда и готовността им да се ангажират с нейната промяна. Ще бъдат оценявани нагласата за автономно мислене и за лично участие в промяната. Темата за по-големите проверява доколко стратегиите за успех са индивидуалистични или са свързани с участие в група. Ще бъде оценена зрелостта на разбирането за житейска реализация като баланс между лична себеизява и принос към общността, както и готовността да се поеме авторство върху житейския проект.

Решенията на етичните казуси ще бъдат оценявани по четири параметъра. Това са: Автентичност – доколко решението издава емоционална ангажираност и доколко е конформно, тоест предлага социално желателен отговори; Ангажираност – доколко ученикът е готов да направи морален избор и да поеме отговорността за него или се опитва да го избегне; Креативност – доколко решението е творческо или следва клишета; Аргументираност – доколко аргументацията се основава на етичната интуиция и доколко на абстрактни морални принципи.

През годините на провеждането броят на учениците, взели участие в конкурса, е около 900, като наградени са 300 ученици.

Венцеслав ИЛЧЕВ