Нов шанс за живот получи 50-годишен мъж след трансплантация на черен дроб. От МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица уточняват за "Фокус“, че операцията е направена на 7 декември от медицински екип на ВМА. По информация на лечебното заведение към момента пациентът е в добро общо състояние и остава под лекарско наблюдение. Донор е 71-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив. Трансплантацията става възможна след донорска ситуация, реализирана на 6 декември под ръководството на д-р Сибила Маринова – регионален координатор по донорство за Северен централен регион и началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение“ в търновската болница.

"Моята кауза за даването на пълноценен човешки живот беше продължена. Благородно дело направиха роднините на донора. Те взеха това решение в труден момент. Благодаря и на всички медици, с които заедно дадохме нов живот. С общи усилия донорството и трансплантациите могат да върнат към нормалния живот много хора“, сподели д-р Маринова след трансплантацията.

Експлантацията на черния дроб е осъществена от екип на ВМА, който кацна със самолет на летище Горна Оряховица.

Изпълнителна агенция по трансплантации, Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция "Медицински надзор“  и МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ благодарят на близките на починалия мъж за благородния жест и поднасят своите съболезнования на семейството.