Нов протест на жителите на село Белащица се провежда днес. Точно в 8,00 часа хората се събраха на пътя, по който минават камионите с инертни материали, съобщиха за Агенция "Фокус" от Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица".

Белащенци искат незабавно спиране на кариерните дейности и изпълнение на поетите ангажименти от Община "Родопи". Най-важното за хората е да се спре движението на тежкотоварни камиони през селото. Настояват за проверка на законността на складовете за взривни материали и за премахването им. За да обезпечат чист въздух и по-добро качество на живот хората смятат, че урбанизираната територия трябва да се разшири, да се изработи ОУП на селото и да се направи еко пътека "Свети Спас". 

Новия протест е провокиран от решението на Върховния административен съд, с което се отменя решение на пловдивския съд, потвърждаващо заповед на директора на РИОСВ - Пловдив за спиране работата на кариерата на "Холсим кариерни материали Пловдив". С този акт екоинспекцията блокира инвестиционното намерение на фирмата за удължаване на концесията за още 15 години.

Със заповед на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", в района на кариерите има обособена санитарно-охранителна зона за два каптирани извора в местността Калоян дере. Наличието на вододайна зона в непосредствена близост до находищата е предпоставка за спиране на добива на скални материали.

Самото решение за удължаване на концесията трябва да се вземе от Министерство на енергетиката. "Холсим" и "Европейски пътища" са внесли инвестиционни намерения, но по преписките няма движение, вероятно заради съдебните дела.