Нов проект дава подкрепа на децата от уязвими групи в Кюстендил. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Община Кюстендил. От 11.00 часа в заседателната зала на Общината ще бъде представен проектът   "Образование и грижи в ранна детска възраст в Община Кюстендил“, финансиран по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Основната цел на проект "Образование и грижи в ранна детска възраст в Община Кюстендил“ е предоставяне на подкрепа на деца от уязвими групи, включително от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията.

Комплексните интегрирани мерки ще са насочени към подобряване на достъпа до образование, опазване на здравето и развитие на социални умения за деца на възраст 0 – 6 г. от Община Кюстендил, които не посещават/нямат достъп до детска градина или ясла, или живеят в изолирани селски и градски, предимно бедни райони с концентрация на проблеми, създаващи риск от бедност, социално изключване и маргинализация.

Венцеслав ИЛЧЕВ