Договорът между община Пловдив и "Хеброс бус" за обслужване на автобусните линии до Марково и Храбрино ще бъде прекратен официално следващата седмица, съобщи за "Фокус" директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

Развалянето на споразумението е заради системно неизпълнение на разписанията и курсовете. Преди две седмици ОП ОКТ е изпратило предупредително писмо до "Хеброс бус", в което се поставя срок до края на месец август да изправи изпълнението на услугата по двете направления. 

"Г-н Дошков (б.а. - Веселин Дошков, управител на "Хеброс бус") не дойде днес в ОКТ, но след вашата публикация, че сме изгубили контакт с него, се чухме по телефона с него и се разбрахме другата седмица да дойде при нас с пълен екип. Заяви готовност, ако поискаме, да се откаже до двете линии. За съжаление има пропуснати курсове дори днес и нямаме избор, защото наближава новата учебна година, а по тези линии има много пътуващи ученици" - каза Стоилов.

След предсрочното прекратяване на договора, община Пловдив ще трябва да осигури друг временен превозвач по двете направления до 9 декември, когато изтича срокът на възлагането. Преговори с конкретен алтернативен превозвач към момента не са започнати. Ще бъдат поканени на разговори всички, с които общината има добри партньорски отношения.

Община "Родопи" има желание да им бъде прехвърлена квотата на община Пловдив, но това трябва да се препотвърди отново. А междувременно мотивираното предложение за прехвърлянето на двете линии е изпратено до областния управител, който пък трябва да го внесе за обсъждане от Областната комисия по транспорт. 

Ако комисията одобри искането, Пловдив трябва да се погрижи за обслужването на двете линии до 9.12.2023 г., когато изтича срокът на "спешната мярка", а от 10.12.2023 г. кметът на "Родопи" ще възложи изпълнението на дейността.