С празничен водосвет бе открита новопостроената сграда на младежкия център в Монтана.

"Радвам се да Ви посрещна в тази нова и модерна сграда, една от четирите новосъздадени в страната по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство“, заяви в обръщението си кметът на Монтана Златко Живков.

Сградата е със застроената площ е 1400 кв. В нея има административни офиси, кабинети, библиотека, читалня, семинарна зала с капацитет 20 места, голяма зала с капацитет 80 места, салон за танци и гимнастика, хотелска част с 15 стаи, 2 мини боулинг писти в близост до централното фоайе.  Дворът има обособени пространства за отдих,  тенис корт и пясъчник за петанка.

В различните програми и дейности, които предлага Младежкия център се включват деца и младежи от 15 до 29 години. Целта е те да получат знания  и овладяват умения, които да ги направят по-успешни и пълноценни в общността. Всички програми, дейности и услуги са безплатни за потребителите.

На церемонията по откриването присъства зам.-министърът на младежта и спорта Петър Младенов. Представител на Министерството на образованието и науката бе Мария Теодорова.

"Много е важно младите хора да развият своите възможности, да бъдат активни и да имат място като тази модерна сграда, в която да се почувстват включени и да бъдат подкрепени в постигането на  своите цели, заяви зам.-министър Младенов.

"Знам през колко трудности преминахте последните две година, за да стигнете  днес дотук, затова Ви поздравявам да труда, упоритостта и успеха“, заяви в приветствието си Мария Теодорова.

Първата копка за строителството на сградата на Младежкия център  бе направена през март 2020 година. Стойността на проекта е 5,6 милиона лева. В реализирането му Монтана си  партнира с Професионален и образователен център Хрингсяу, базиран в Рейкявик, Исландия.