ОП "Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив" откри нов магазин в квартала на творческите индустрии "Капана". Лентата беше прерязана от заместник-кмета Георги Титюков, директора на Дирекция "Социална политика" Веселина Ботева и директора на Социалното предприятие Ванина Костадинова, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Откриването беше ознаменувано с ритуално счупване на сребърна коледна стъклена играчка от единствения у нас майстор на духано стъкло Иван Станев. За радост, той обучава петима калфи и редкият занаят ще бъде съхранен, отбеляза заместник-кметът Титюков. 

"В социалното предприятие работят 27 човека, като 80% от тях са с увреждания.  Съобразяваме се с това да не натоварваме хората, идеята е не да провокираме техните заболявания, а да им дадем работа. Социалното предприятие е търсено от много големи фирми, за които постоянно произвеждаме не само коледни керамични и текстилни изделия" - каза директорът Ванина Костадинова. 

И въпреки, че тази година пазарът е доста особен в сравнение с миналата година и клиентите се ориентират към по-бюджетни продукти, социалното предприятие има, за щастие, много работа. "Предприятието има потенциал, но първо хората трябва да свикнат на по-натоварен режим, после ще наемем още хора, първите ще обучат новите. Говорихме с голяма верига и няма проблем да вкарат наши продукти, когато сме готови" - допълни Костадинова и разкри, че от септември спира традиционната работа и започва работата за коледните подаръци на корпоративните клиенти. 

Социалното предприятие стартира през 2018 г. със спечелен проект, после община Пловдив осигури устойчивост и дейността продължи, припомни заместник-кметът Титюков. Идеята се зародила при едно посещение в Германия. Там пловдивската делегация посетила подобна структура с четири ателиета. Бюджетът на немското социално предприятие бил 2 200 000 евро, от които 200 000 от продадената продукция, а останалите 2 милиона от федералния бюджет. "По-важното е, че хората се чувстват полезни. Не са затворени между четири стени, чувстват се социализирани" - отбеляза заместник-кметът.

Пловдивското предприятие получава помощ от общината, която осигурява пари за материали, но не е далеч денят, когато ще излезе на самоиздръжка, смята Титюков. Продуктите на трите ателиета - за духано стъкло, шивашко и керамика, не само са разпознаваеми, а могат и онлайн от цял свят да се поръчват. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!