Нов информационен център откри в старата столица евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова, която е член на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите. Офисът се намира в сградата, в която се помещава и Областната структура на БСП /на ул. Христо Ботев 2/, предаде репортер на Агенция "Фокус“. В събитието се включиха десетки граждани, които подкрепят партията, както и част от кандидатите за народни представители от търновската листа на БСП.

Пенкова поясни, че това е третият офис на нейния екип в страната ни – първите са били в София и Силистра.

"Идеята ни е да създадем място за срещи, за събития, за млади хора, за хора, които се интересуват от европейска политика. Място, в което те да имат възможност да разговарят и с мен, и с моя екип по теми, които ги интересуват“, допълни евродепутатът.

Във връзка с опасенията на хората за предстоящата трудна зима тя подчерта, че е много важно да се дава гласност на проблемите на българите, за да може, когато се взимат решения на високо ниво, страната ни да не бъде забравяна.  

"България се счита за държава, която е не толкова силно зависима от природния газ. Консумацията в страната ни е около 10% от енергийния микс, което на фона на държави, в които той е 30-40% е много малко. Но тук изниква ключовият въпрос за какво се използва природния газ в България, а той е за топлофикациите и за индустрията. Това са два ключови елемента, които не могат да бъ news pic 2
©
Цветелина Петкова - Ифнормационен център - Велико Търново
дат пренебрегнати, тоест директно се засягат домакинствата. И е важно да се чуе гласът на България, защото в противен случай, когато се взимат мерки, ако нямаме достатъчно гласност, може да се окаже, че заради тази ниска процентна зависимост от газ на България няма да бъдат отредени  достатъчно финансови ресурси, за да се справи с кризата“, обясни Пенкова.

Относно проблемите на местно ниво тя подчерта, че е важно да се използва европейска помощ за развитие на туризма и по-точно за задържането на туристите в града за по-дълго време.

Заедно с офиса във фоайето на етажа бе открита и изложба от картини на местни художници, която е със свободен достъп и ще остане в града още две седмици.

Луиза ТРАНЧЕВА