На 12 юни 2024 г. се навършват 120 години от рождението на поета, преводач и литературен критик Атанас Далчев (1904 – 1978). Нов български университет и Столична библиотека канят всички приятели на Далчевото творчество и съмишленици на неговите идеи в изкуството да отбележат заедно паметната дата.

Честванията ще се състоят в Столична библиотека на 12 юни (сряда) от 17:00 ч. с откриване на фотодокументална изложба "Сънища през очилата“, представена от Библиотеката на София, с ценни и редки издания на Атанас Далчев от нейните фондове – "Книжовно наследство“ и от уникалната сбирка "Детски периодичен печат“. 

Сред оригиналните издания се открояват стихосбирките на големия поет "Прозорец“ (1926), "Стихотворения“ (1928) с автограф на Кирил Христов, "Париж“ (1930), "Ангелът на Шартър“ (1943), "Стихотворения“ (1965) и "Фрагменти“ (1967) с автографи на Симеон Радев и съпругата му Бистра Винарова, сборниците "Прокълнати поети“ (1921), "Мост“ (1923) с негови стихове. Далчев е представен и като преводач на книгите "Паскал“ и "Монтен“ (1942) в прочита на Франсоа Мориак и Андре Жид от Библиотека "Безсмъртни мисли“. 

В експозицията са включени култови детски периодични издания "Весело славейче“, "Другарче за тебе“, "Детско знаме“ с негови творби за деца. Посетителите могат да видят и знакови артефакти – автентичната пишеща машина на поета "Erika“, международната Хердерова награда, която получава през 1972 г., семейни фотоси и оригинални издания на поета на чужди езици, предоставени от наследниците на Атанас Далчев. Постерите на изложбата представят както стихове, посветени на Далчев, и книги с автографи, подарени на бележития творец от известни български и чужди автори, сред които е и нобеловият лауреат Борис Пастернак и Анна Ахматова.

Юбилейните четения, посветени на големия поет, са с участието на проф. д-р Божидар Кунчев, проф. Михаил Неделчев, проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д.н. Морис Фадел, доц. д-р Надежда Стоянова, д-р Илвие Конедарева, Борис Илиев и др.; артистични прочити на Далчеви стихотворения и фрагменти от студенти на департамент "Театър“ от Нов български университет: Никола Табаков, Тони Николов, Елена Рангелова, Мина Стойчева, Ерика Попова, Християна Стоименова; стихотворения на поети, посветени на Атанас Далчев, изпълнени от актьора Богдан Глишев; прожекция на филма "Атанас Далчев – филмов силует“ (1969) на Радой Ралин и режисьора Николай Петков.

"За поетите думата, освен значение, е особено съчетание от звуци, има особена дължина и тежест, съдържа особена багра, носи особена атмосфера. Поради това за поетите не съществуват синоними; всяка дума е незаменима. Те я виждат, чуват, опипват и усещат. Който няма това сетиво, ако щете, материално отношение към нея, той не е поет“.

Атанас Далчев е роден на 12 юни 1904 в гр. Солун. По време на Балканската война семейството му се мести постоянно, но през 1914 г се заселва в София, а Далчев се записва ученик в Първа мъжка гимназия.