По повод честването на 30 години от създаването на Нов български университет Центърът на книгата към НБУ дари 85 издания съвременна научна литература, издадена от университета.

Директорът на Центъра на книгата госпожа Надя Терзиева предаде на Националната библиотека по 15 броя от всяко едно издание, общо 1275 екземпляра. Книгите обхващат широк спектър от теми в областта на историята, антропологията и съвременните политически науки, философията, социологията и психологията, езикознанието, българистиката и приложната лингвистика, икономиката, архитектурата и здравеопазването, както и в областта на музиката, театъра, киното и изобразителното изкуство.



Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова оцени дарението като изключително ценно и благодари на ръководството на Нов български университет за решението да дари своите издания на Библиотеката. Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ се ангажира да предостави част от тях на библиотеки в страната, както и за международен книгообмен.

"Националната библиотека, съобразно функциите си по Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, събира и съхранява печатни и други произведения с цел да се осигурят пълни колекции от тях и да бъдат запазени като част от националното културно наследство. Обичайна практика е библиотеката да предоставя нови издания на регионалните, читалищните и университетските библиотеки, като по този начин обогатява фондовете им. А от друга страна така се подпомага и съкращава пътят на книгата от автора до читателя.“ – сподели директорът на Националната библиотека.