В дупнишкото село Самораново беше поставено началото на дейностите по изграждане на нов арест и на реновиране на затворническото общежитие, предаде репортер на "Фокус“. Началото беше поставено с водосвет, отслужен от архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Присъстваха зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова и Ивайло Йорданов от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията“.

В тяхно присъствие беше даден старт на строително-монтажни работи за преустройство и смяна на предназначението на част от съществуващите сгради на територията на затворническо общежитие от открит тип "Самораново“.  Целта е подобряване на битовите условия на лишените от свобода там. На същия терен друга сграда ще бъде ремонтирана и преустроена в арест с всички необходими помещения за нормалното му функциониране и обособяване на преходно отделение.

Стана ясно, че затворническото общежитие е с капацитет от 140 души, настанени са 80 души. На бъдещия арест капацитетът ще бъде около 40 лица. Проектът се финансира със средства от Норвежката програма и финансовият механизъм.

"Целта на подобряването на условията е както, лишените от свобода да пребивават по време на изтърпяване на присъдите и задържането по стража, така и да се подобрят условията, при които работи надзорно-охранителният състав“, каза Мария Павлова.

Стойността на проекта е 1 571 000 лева с ДДС. Срокът е до месец април 2024 година.

Беше посочено, че това е съвсем различен проект от проекта, който касае изграждането на news pic 2
© Фокус
нов затвор и на обучителен център. В това отношение е завършена процедурата по избор на изпълнител, но има срокове за обжалване.

Стана ясно, че изграждането на нов арест се налага, за да се подобрят условията в местата за лишаване от свобода. Този арест ще бъде част от действията на Министерството на правосъдието и и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ за подобряване на условията за изтърпяване на мярката за неотклонение "Задържане под стража“. Капацитетът е до 40 лица.

В момента в цялата страна има 26 ареста. Арестът в Кюстендил не отговаря на всички европейски изисквания. Предвидено е арестът в Самораново да обслужва и област Перник. Предстои да се прецезира кои области ще бъдат обслужвани от новия арест.

Венцеслав ИЛЧЕВ