В дупнишкото село Самораново беше открита нова сграда за арестанти и преходно отделение, предаде репортер на "Фокус“. Четириетажната сграда беше открита от министъра на правосъдието Мария Павлова. На откриването присъстваха главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора в Бобов дол ст. комисар Крум Петров, кметът на Самораново Райко Цветков, председателят на Общинския съвет в Дупница инж. Костадин Костадинов, председателят на Окръжен съд – Кюстендил Пенка Блатанова, окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова, административният ръководител на Районна прокуратура Албена Разсолкова и други представители на съдебната система. Беше извършено освещаване на сградата от архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с европейските норми и стандарти, заяви правосъдният министър по време на церемонията. Сградата се намира в непосредствена близост до действащото затворническо общежитие "Самораново“ към затвора в Бобов дол, което също е с подобрени условия за настаняване. Мария Павлова заяви още, че въпреки сериозния напредък и реформи в областта на пенитенциарното дело и признанието за усилията от международните партньори, Министерство на правосъдието и ГДИН ще продължават с темпото на работа, като се съобразяват с препоръките на Комитета за предотвратяване на изтезанията и решенията на Европейския съд за правата на човека.

Общият капацитет на новоизграденото място за предварително задържане е до 47 лица, на преходното отделение – 12. В ареста са обособени спални помещения за двойно настаняване, изградени са килии за лица с физически увреждания и за лица със заразни заболявания, които трябва да бъдат настанявани отделно. Предвидено е отделно помещение за жени, както и места за престой на открито.

Преходното отделение е за лишени от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване от затвора. Целта е в условия и с помещения, близки до семейната среда, те да се адаптират по-лесно към връщането им навън в обществото. При тези затворници ще се прилагат специални програми за интеграция, каквито се ползват активно в световен мащаб от години. Нalf way house се изграждат още в затворническите общежития към затворите в Пловдив и Бургас. Такова отделение има и в новия затворническия комплекс в близост до ареста. С въвеждането им в пенитенциарната система у нас се слага основата на нова социално-интеграционна концепция за лишените от свобода.

Средствата за реконструкцията на сградата са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма "Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на близо 2 милиона лв.