Община Добрич предостави безвъзмездно за период от 10 години база за новия Клуб за спорт, Монтесори и психомоторика и от днес той вече приема деца със специални потребности, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това е първият подобен клуб в града, помещава се в сградата на бившето училище "Отец Паисий".

Част от спортното оборудване е по проект "Ние растем, спортът ни развива", финансиран по Програмата на Община Добрич за граждански инициативи в полза на местната общност в размер на 2 900 лева. За двете зали са осигурени спортни и сензорни съоръжения - батут, пилатес топки, сензорни люлки и др. Дарители са подпомогнали ремонта на базата.

Инициатор и изпълнител на проекта е Сдружението в Добрич "Ние 2020“. "Нашата цел е децата да намират приятели, обществото да ни припознае. Имаме фитнес зала, имаме сензорни люлки. Идеята е освен клуб за нашите деца, тук да идват и други дечица", каза председателят на сдружението Камелия Тодорова. Предстои да бъде направен график на заниманията. На ротационен принцип майките ще дежурят в клуба. Така на практика ще се оформи общност, в която ще се обменят полезни идеи, насоки за работа с деца със специални потребности. Това ще бъде група за взаимопомощ, приятелства и добротворчество. 

"Ще провеждаме кампании за информираност. Просто това е нашето местенце. Такъв клуб няма в цяла България, ние сме основателите. Ние сме първи и нашият град трябва да се гордее с това постижение. Направено е със съдействието и благодарение на Община град Добрич. Ако те нямаха доверие към нас, това начинание нямаше да се случи и ние ще оправдаем тяхното доверие", посочи още Камелия Тодорова. Специален гост на събитието по откриването беше и кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Жулиета НИКОЛОВА