Носител на титлата "Най-активно учебно заведение“ стана СУ "Емилиян Станев“ във Велико Търново. Призът им бе даден, след като школото се включи в инициативата Деня на спорта в училище, организирана от "BG Бъди активен“, предаде кореспондент на "Фокус“. През 2022-а в нея участваха рекорден брой училища и детски градини – над 700. Идеята, припомнят от сдружението, е да се насърчат децата и младежите да спортуват, да са активни и да водят здравословен начин на живот. 130 600 са децата, станали част от осмото издание на кампанията.

СУ "Емилиян Станев“ – Велико Търново, СУ "Васил Левски“ – Гълъбово, 81 СУ "Виктор Юго“ – София , ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Старо Оряхово , Средно училище "Петко Рачов Славейков“ – Кърджали и ДГ "Ален мак“ – Харманли са носителите на титлата "Най-активно учебно заведение" на България за 2022-ра година. Призьорите са организирали богата и разнообразна програма, като сред най-интересните, извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са: турнир по волейбол за учители, състезания с ролери, физзарядка, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически игри, стрийт фитнес, демонстрации на карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и други. В някои от тях гостуваха и известни личности. В СУ "Емилиян Станев“ с децата спортуваха националният състезател по боулинг Дарин Траянов и Антоанета Тодорова – Селенска, участничка в три олимпиади, световна рекордьорка по хвърляне на копие за девойки и за жени.

Темата на кампанията бе свързана с опазването на средата от замърсяване с отпадъци.

Деня на спорта в училище е част от дългогодишната програма на "BG Бъди  Активен“ –  "Раздвижваме България", финансиран е по програмата "Еразъм+“ на Европейската комисия и е ключово събитие в Европейска седмица на спорта #BEACTIVE.