След преговори между Община Благоевград и Регионалния фармацевтичен съюз – Благоевград е намерено решение на проблема с липсваща нощна аптека в Благоевград. Това съобщи на пресконференция кметът Илко Стоянов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той изказа специални благодарности към фармацевтичния съюз и фармацевтите, които са се съгласили да дават нощни дежурства.

"Липсата на денонощна аптека води до едно психическо напрежение. Липсата на държавна политика в тази сфера доведе до това, че в партньорство и разбирателство да стигнем до тук. Фармацевтите откликват на нуждите на обществото. Трудно се намират хора, които да застанат на тези гишета, давайки нощни смени. Общината трябваше да мине пред много малки крачки. След срещата, която проведохме днес, ще внеса извънредна точна в заседанието на Общински съвет Благоевград с финансов разчет и искане да бъда упълномощен за подписването на договор. Искам да подчертая, че аптеката ще работи на нощно гише“, каза кметът Илко Стоянов и допълни, че на ден нощното дежурство ше струва на Община Благоевград 255 лв.

Смените ще се дават на нощно гише, за да се избегнат инциденти с фармацевти добави от своя страна зам.-председателя на Регионален фармацевтичен съюз – Благоевград и магистър – фармацевт д-р Константин Качулев. Той уточни, че три са основните цели, които си поставят, а именно:

- да има нощна аптека в Благоевград, за да може да се продават лекарства по рецепта, защото в момента от вендинг машините може да се закупуват медикаменти, които са без лекарско предписание;

- ше се осигури психологическо спокойствие на жителите на Благоевград;

- при нужда магистър – фармацевти ще могат да консултират хората в малките часове на нощта.

Мениджърът на верига аптеки в Благоевград Златан Авримов съобщи, че първата аптека, която ще заработи с нощно гише е тази, която се намира на кръговото кръстовище при автогарата с адрес бул. "Васил Левски № 32“. По думите му към момента само тя е оборудвана за даването на нощни дежурства. Удълженото работно време на аптеката ще бъде от 22.00 до 06.00 часа.

В бъдеще и други аптеки ще дават нощни дежурства по предварителен график, който ще се съобщава на интернет страницата на Община Благоевград, както и на сайта на аптеките.