Традиционното и обичано събитие "Нощ на литературата" организират отново във Велико Търново, съобщават за Радио "Фокус" – Велико Търново от Регионалния исторически музей в старата столица. Ден след 6-и септември инициативата ще събере любителите на европейските преводни книги в 18 български града и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения.

Проявата се организира за единадесета поредна година и цели да популяризира добрата европейска литература, чрез нестандартни четения в т. нар. "читателски гнезда", в които известни личности четат един и същи откъс на всеки 30 минути – от 18:00 до 21:30 часа.

"Читателските гнезда" във Велико Търново ще са Художествена галерия "Борис Денев", Клуб ТаМ /ул. "Велчо Джамджията" 16/ и Клуб "Хипстър" на Самоводската чаршия.

Четци ще са актьорите от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" Никол Бойчева, Стефка Златкова и Цветомир Илчев.

Произведенията, които те ще представят пред публиката, са от съвременната европейска литература, публикувана след 2000 година и издадена на български език.

Ето и програмата за 7 септември:

Място: Художествена галерия "Борис Денев"

Четец: Стефка Златкова.

Произведения: "Досадникът", автор Анна Багряна, "Украйна" и "Ние, удавниците", автор Карстен Янсен, Дания;

Място: Клуб ТаМ, ул. "Велчо Джамджията" 16 /бившия Клуб на дейците на културата/

Четец: Никол Бойчева

Произведения: "Гардеробът", автор Олга Токарчук, Полша и "Междинно кацане", автор Матей Хоржава, Чехия;

Място: Клуб "Хипстър" (Самоводска чаршия)

Четец: Цветомир Илчев

Произведения: "Вълци", автор Хилари Мантел, Великобритания и "Пазарен ден", автор Пал Завада, Унгария;