Норовируси са предизвикали натравянето на децата от Спортното училище в Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg д-р Милена Панайотова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол“ към РЗИ Пловдив.

Резултатите от Националния център по заразни и паразитни болести при тях са били получени в петък след обяд. Оказало се, че от изпратените фекални проби на деца, които са лежали в Инфекциозната клиника, при 10 от 11 са били изолирани именно норовируси.

Действително, при всичките микробиологични изследвания в Инфекциозната клиника и в РЗИ на проби, взети от персонала, не е било изолирано нищо. "Така че, както предполагахме, се оказва вирусна инфекция", каза д-р Панайотова.

Националния център по заразни и паразитни болести са посъветвали инспекторите от РЗИ да вземат и фекални проби от хоспитализираните деца. Именно техните проби са дали този категоричен положителен резултат за норовирус.  

Д-р Панайотова обясни още веднъж, че норовирусите се предават най-често чрез хранителен продукт, който не е бил добре термично обработен. Те издържат на много висока температура и се унищожават едва при над 300 градуса. На такава термична обработка няма как да се подложат морски дарове, плодове и зеленчуци, които в случая е възможно да са причинили натравянето.

Припомням, че от Регионалната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив също изпратиха проби от храни, които се оказаха отрицателни за норовирус.

Според д-р Панайотова, обаче е важно през кое време са взети пробите, тъй като инкубационният период при отравяне с норовирус е от 1 до 3 дни.