Нормализира се ситуацията с доставката на основни лекарства в аптечната мрежа в област Смолян. Това каза за Агенция "Фокус“ Мария Главинкова – председател на  УС на Районната фармацевтична колегия в Смолян. "Към момента ситуацията е малко по-добра, отколкото е беше веднага след Коледните и Новогодишните празници. Най-голямото притеснение тогава беше липсата на антибиотици от доста класове. Лекарства и то най-вече детските, сиропните форми. Това към момента е уредено – получени са доста голяма част от антибиотиците, които към онзи момент липсваха“, поясни Главинкова.

По думите й, в момента това, което отказват на пациентите поради това, че го няма в складовете, са "стандартните“ неща, които повече от две години  са проблемни за зареждане. Това са някои видове инсулини, някои лекарства за епилепсия и лекарствата за инхалация за деца. При тях продължава де е нередовна доставката и в минимални количества, а не в такива необходими сега в зимния сезон за овладяване на тези оплакванията при децата.

Хората обикалят от аптека на аптека и търсят лекарствата, за да се снабдят с тях ако има останали опаковки, но ако не могат да ги открият, се свързват с личния лекар, за да смени лечението, обясни магистър-фармацевтът.

Главинкова препоръча на хората да се припомнят, защото през миналата година нямаше толкова много грип. "Това се случи, защото спазвахме противоепидемичните мерки, като спазване на дистанция, носене на маска, особено от болните хора , по-честа дезинфекция на ръцете и избягване на масови събирания. Мисля, че отново можем сами да си прибегнем до тези мерки, за да избегнем разпространението на грипния вирус, който върви“, подчерта Главинкова. Тя уточни, че в аптеките в Смолянвско, няма недостиг на противогрипни лекарства и хранителни добавки.

Нели ГЕРГЬОВСКА