СБМТД обяви претендентите за своята награда "Кристална лира“ 2022, сред които е отличена и Държавна опера Варна, съобщиха от културната институция. В категория "Постановъчен екип“ е номиниран екипът на операта "Дама Пика“ от Чайковски - диригент Павел Балев, режисьор Вера Немирова, художник Юлиян Табаков, хореограф Анна Пампулова, премиера 26 юли 2022 г. в ММФ "Варненско лято“ и Опера в Летния театър 2022.

В същата категория са посочени и постановъчните екипи на Държавна опера Русе за операта "Рицарски поход“ от Карл Волрат, премиера 12 юни 2022 г. и на Държавна опера Бургас за операта "Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, премиера 8 октомври 2021 г.

В категорията "Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство“ директорът на Държавна опера Варна при ТМПЦ Варна Даниела Димова е номинирана за юбилейните прояви по повод 75-годишнината на Държавна опера Варна през 2022 г.

Другите 2 номинации в същата категория са за доц. д-р Нина Найденова, директор на Държавна опера Пловдив, за организацията на Международната фестивална платформа "Opera Open 2022“ на Античния театър и Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничен оркестър Сливен, за Великденския концерт на 19 май 2022 г.

В категория “Диригент" с номинации са удостоени: Григор Паликаров – за изпълнението на Симфония в ре минор от Цезар Франк на откриването на Международния фестивал "Зимни музикални вечери“ на 27 януари 2022 г. със Симфоничен оркестър Пазарджик; за интерпретацията на Симфония № 3 (с орган) от Камий Сен-Санс на 18 февруари 2022 г. във ФKЦ Варна с оркестъра на Държавна опера Варна и за концерта на 12 май 2022 г. със Софийска филхармония в зала "България“ с програма: Романтичен концерт за цигулка и оркестър от Александър Райчев и Симфония № 9 от Дмитрий Шостакович; Павел Балев за премиерните спектакли на операта "Чичовци“ от Лазар Николов на 1 и 2 март 2022 г. На сцената на Държавна опера Пловдив и Марк Кадин за цялостното представяне на Симфоничния оркестър на БНР през сезон 2021 / 2022 г