Нитрати, колиформи и ешерихия коли откриха във водоизточници във Великотърновска област. Това сочи доклад за качеството на питейната вода, изготвен от Регионалната здравна инспекция, предаде кореспондент на "Фокус". През първото тримесечие на годината са изследвани 29 централни водоема. Един от тях е бил нестандартен по микробилогични показатели, а други пет - по химични.

Ешерихия коли и колиформи са регистрирани в проба от село Вонеща вода. В селата Вързулица, Страхилово, Виноград, Камен и Лозен е имало завишени нива на нитрати. Здравните власти уверяват, че взетите от всички места контролни проби са били в норма.

"През тримесечието са изследвани две проби води от минералния водоизточник във Вонеща вода по микробиологични показатели, от които една не отговаря на изискванията на Наредба №14 на Министерство на здравеопазването за курортните ресурси, курортните местности и курортите по показател коли форми. Взетата контролна проба е стандартна", посочват още от РЗИ.

До края на март са издадени две предписания. Първото е до управителя на ВиК "Йовковци" за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване качества на питейната вода за село

Вонеща вода, отговаряща по микробиологични показатели на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Второто е до директора на Басейнова дирекция "Дунавски район" за провеждане на проучване за установяване на причините за влошените микробиологични показатели на минералната вода.

По данни на ВиК дружеството в област Велико Търново до разработване и съгласуване на програмата за мониторинг на питейната вода за 2023 година, ще се спазват графиците за собствен мониторинг.

Луиза ТРАНЧЕВА